Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč Nesvačily?

26. 3. 2012

Etymologické slovníky českého jazyka považují slovo svačina za výraz utvořený příponou -ina od svat, tzn, družba, švagr, stejného rodu. Slovo svačina není známo jen z češtiny, nýbrž i ze slovenštiny. Na území v okolí Malých Karpat, tzv. Záhoří, značí jídlo podávané mezi obědem a večeří. Stejný výskyt je i v dolní a horní lužičtině. Tam znamená slovo swačina a swacyna jakousi polovečeři, nebo jídlo podávané před velkými svátky.Slovo svačina můžeme přiřadit k západoslovanskému svak, švagr,, hornolužicky, dolnolužicky, polsky. swak, česky, slovensky svak, rusky svojak, jihoslovansky svojak atd. Svak-ina dalo svačina. Takto vzniklo označení v období, kdy větší rodiny společně sedávaly k jídlu. Takovéto společné hodování se zřejmě označovalo jako svačina, to co se jedlo v době mezi obědem a večeří. Z tohoto základu zřejmě vznikaly místní názvy Nesvačily, na jižní Moravě Nesvačilka, ve starolužické oblasti Nisvačily apd.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA